Презентація Центру української культури “Читай українське, дивись українське, слухай українське”

В рамках програми «Створюємо інноваційний культурний продукт» від «Українського культурного фонду» Виноградівська центральна районна бібліотека впроваджує проект «Найміцніший кордон державна мова».
Згідно заявленої мети відвідувачі бібліотеки (представники нацменшин і не тільки) зможуть отримати об’єктивну та повноцінну інформацію про мовну політику держави. Що в свою чергу, дозволить створити майданчики для діалогу, залучивши людей до обговорення важливих суспільних подій регіону та країни. Відповідно – заохочення їх до вивчення та спілкування українською мовою.
Так, в читальній залі районної книгозбірні 7 червня відбулася презентація Центру української культури «Вивчай, читай, слухай, дивись українське». Бібліотекарями запропоновані книги, що розкривають не тільки історію української культури, а й демонструють її складові: музику, літературу, кіно, етнографію. 
Зокрема, у розділі «Слухай» читач знайде відомих композиторів та їх твори (від класики до сучасності) – книги «Дарую людям пісню» Дмитро Луценко, «Я прийду до тебе з піснею» Платон Майборода, «Концерт для фортепіано з оркестром» Левко Ревуцький, «Три концерти для оркестру» Іван Карабиць та інші, платівки «Нова Верховина» Закарпатський народний хор, «Чарівні гітари» вокально-інструментальний ансамбль…, підбірка найкращих сайтів з текстами, нотами української музики та сучасні українські пісні; 
розділ «Читай» представляє серію книг – нариси з історії української культури; 
у розділі «Дивись» відвідувач бібліотеки має можливість ознайомитись з книгами за мотивами яких відзняті художні/документальні фільми – «Повія» Панас Мирний, «Земля людина» Ольга Кобилянська, «Тіні забутих предків» Михайло Коцюбинський, «Чорна рада» Пантелеймон Куліш та інші. Доповненням до розділу є спеціально підготовлений вебліографічний список найкращих українських фільмів за мотивами книг.
розділ «Вивчай» демонструє словники та енциклопедичні видання. 
Загалом, виставку можна назвати постійно діючою та такою, що повсякчас видозмінюється й доповнюється, адже популяризація української культури це один з напрямків бібліотечної роботи.
Доповненям до «Центру української культури» слугує постійно діюча виставка «Мова – основа національної культури». Тут можна знайти літературу історичного характеру стосовно української мови, словники, норматимвно правові документи: Закон про освіту, Закон про засади державної мовної політики, Закон про забезпечення функціонування української мови як державної, та інше.







Коментарі