Мовний тюнінг «Нова доба, нового прагне слова»


Бібліотека-філія  для дітей смт. Королево бере участь у реалізації проекту «Найміцніший кордон-державна мова» від Українського культурного фонд  який реалізується  працівниками 10  публічних бібліотек Виноградівщини з травня по жовтень поточного року.  Протягом дії проекту, в бібліотеці проводяться різноманітні  інформаційно - просвітницькі заходи серед  користувачів дітей  з числа представників нацменшин.  У селищі Королево проживають представники багатьх національностей:   угорці, чехи, словаки, шваби, роми та інші тому  20 червня  їх було запрошено до участі у мовному тюнінгу «Нова доба, нового прагне слова». Головна мета заходу -   залучити дітей з числа  представників нацменшин  до вивчення української мови , як мови міжетнічного спілкування, пробудити бажання розмовляти рідною мовою, формувати  розуміння  того ,що українська мова - наш скарб, без якого не може існувати ні народ, ні Україна як держава, показати силу і красу української мови  як державної мови для представників різних національностей.
    Мова – то магічне дзеркало, невичерпний засіб спілкування. Вона віддзеркалює душу народу, його історію. Людина має завжди пам`ятати  звідки вона родом, де її коріння, знати історію свого народу, його мову. Знання мови народу, серед якого ти живеш, - ознака культурної, освіченої людини, знання державної мови– священний обов`язок.
  Протягом заходу було запропоновано ряд мовних розваг: конкурс «Фразеологічний калейдоскоп», «Мовний бліц». З малятами провели ігри «Хто швидше?», «Мовні заморочки», «Лінгвістична хвилинка». Діти розповідали  свої улюблені вірші на українській мові. Найбільш сподобався учням конкурс на створення мемів про бібліотеку і книгу. Також школярі брали активну участь у філологічному марафоні «Теплі слова рідною мовою» та мовознавчій дуелі «Єдиній і рідній мові – бути!» Вони заново відкривали для себе значення різних українськомовних слів, вчились правильно ставити наголоси, спілкувались українською, розвиваючи розмовну українську мову.
  Мовний тюнінг «Нова доба, нового прагне слова» пройшов у дружній атмосфері та не залишив нікого байдужим. Учасники заходу  стали користувачами бібліотеки і  пообіцяли стати активними  учасниками літнього читацького марафону  на кращого читача організованого бібліотекою на період літніх канікул.
  Заходи пройшли в дружній атмосфері і були спрямовані на те, щоб донести рідне слово до сердець юних українців.





Коментарі