Світло в душі від Мирослава Дочинця


21-й серпневий день 2019-го видався щедрим на письменницьку зустріч. Адже в рамках реалізації проекту «Найміцніший кордон – державна мова» від Українського культурного фонду та за сприяння Виноградівської міської ради стартував літературно-мистецький фестиваль молодих авторів «Карпатський пегас».  Виноградівська центральна районна бібліотека приймала гостей з України та з-за кордону. Героєм  події став непересічний автор, український  прозаїк, публіцист, філософ та журналіст – Мирослав Дочинець.


Творчий багаж письменника замилував, як завжди, не тільки матеріальним, себто друкованими виданнями, а й духовним – невід’ємною складовою книжок Мирослава Дочинця.
Влучні вислови, яскраві образи та життєві мудрості – ось чим впродовж години автор «купляв» Читача.
Письменник представив ряд своїх книжок, розповів про їх художньо-естетичну лінію, про творчу роботу загалом, та роль літератури в суспільстві.
Серед переліку гостей фестивалю були:
Євген Баран –  літературний критик та есеїст;
Сергій Пантюк – український письменник,  журналіст, громадський діяч і видавець. Член Національної спілки журналістів України (від 1993). Член Національної спілки письменників України  (від 1997), її секретар (2011-2014);
Олександр Косенко –  український поет, лауреат літературних премій, голова Кіровоградської обласної організації НСПУ, член Національної спілки журналістів України;
Світлана Бреславська – член Національної спілки письменників України, лауреат міської премії ім. І. Франка;
Василь Шкурган – поет, голова Косівського письменницького  осередку;
Сергій Федака – доктор історичних наук, професор УЖНУ, письменник, журналіст, член Національної спілки письменників України;  
Русинська поетеса Леся Адамова-Стецович (Чехія) та Каземир Бурнат (Польща).







Довідково:

Мирослав Дочинець — український прозаїк, публіцист, філософ та журналіст.
Усім шанувальникам сучасної української прози має бути знайоме ім’я Мирослава Дочинця. Він упевнено займає провідне місце в списку найпопулярніших авторів сьогодення, а його твори б’ють рейтинги продажів в усіх книгарнях України.
Народився третього вересня 1959 року в родині вчителів. Саме батьки вплинули на світогляд юного Дочинця та привили йому любов до української мови.
Письменницький талант почав проявляти ще в ранньому віці.
Закінчив  Львівський університет ім. І. Франка, факультет журналістики.
Професійна діяльність розпочалася в 1982 році, коли Мирослав Дочинець став співробітником в газеті “Молодь Закарпаття”.
В 1990 році він відкрив демократичну газету “Новини Мукачева”.
Паралельно був власним кореспондентом таких видань як “Карпатський край”, “Срібна земля” та “Фест”.
Через вісім років Мирослав Дочинець заснував видавництво “Карпатська вежа”.
Творча діяльність та книги Мирослава Дочинця
Йому належить авторство понад двадцяти книжок, (“Світован”, “Хліб і шоколад”, “Лад”, “Місячна роса”, “Руки і душа” та ін.) більшість з яких стали українськими бестселерами.
Найбільшу популярність набула книга “Многії літа. Благії літа”.  Ця книжка  в топ найпопулярніших українських видань за рейтингом “Книга року-2010”.
Не менше привертають увагу читачів і такі книги Мирослава Дочинця, як “Вічник. Сповідь на перевалі духу”,
“Криничар” та “Горянин. Води Господніх русел”.
Ці твори влучно називають трьома духовними братами.
Окрім книжок для дорослих, він пише і для дитячої аудиторії: “Бранець Чорного Лісу”, “В’язень замку Паланок”, “Напутні дари – для дітвори”.
Його роботи перекладаються на іноземні мови, зокрема російську, англійську, польську, словацьку, італійську та навіть японську.




Коментарі