Акція «Знищимо суржик та ненормативну лексику»


            24  вересня завідуючою бібліотеки-філії с. Теково  Параска С.М. спільно з активом бібліотеки проведено акцію «Знищимо суржик та ненормативну лексику». Захід проведений в рамках реалізації грантового проекту «Найміцніший кордон -державна мова» отриманого від Українського культурного фонду. У акції взяли участь діти середнього та старшого шкільного віку з числа представників нацменшин (угорці становлять 18 % від загальної кількості мешканців села) Теківської ЗОШ. З вступним словом виступила  зав.бібліотекою, яка зробила історичний екскурс у розвиток української мови, дала визначення слову "суржик". Тлумачний словник української мови фіксує слово суржик у двох значеннях:
1. Суміш зерна пшениці й жита, жита й ячменю, ячменю й вівса і т. ін.; борошно з такої суміші;
2. Елементи двох або кількох мов, об'єднані штучно, без додержання норм літературної мови; нечиста мова.
  Наголосила на те, що переважно носії змішаної мови - люди, які раніше жили в селах. Переїжджаючи в міста і пристосовуючись до російськомовних містян, вони починають вживати російські слова, хоча їх фонетика залишається українською. 
Мова є своєрідним живим організмом, який постійно розвивається. Небезпечною для української мови впродовж тривалого часу була імперська політика русифікації. Тяжкими є її наслідки. Змішанням української та російської мов утворився суржик. Він став чи не найголовнішою проблемою української мови у ХХІ столітті. Коли слова з чужої мови вживаються бездумно, безсистемно, коли перекручується їх зміст і спотворюється звукове оформлення, це засмічує мову.
    Основна мета акції -  показати негативний вплив суржика та ненормативної лексики на чистоту української мови, розширення функціювання української мови  серед дітей  представників меншин і не тільки, виховання культури спілкування літературною мовою.
    Про використання суржику в літературі, мистецтві та музиці розповіла вчитель ЗОШ с.Теково Іляш Х.Ю. Шкільний бібліотекар Уйфолуші Н.Д. з акцентувала увагу присутніх на негативному впливі ненормативної лексики на оточуючих. Під час заходу всі охоче прийняли участь у інтелектуально-розважальних іграх. Доповненням до заходу стала оформлена книжково-ілюстративна виставка «Мова - голос нації».
Результатом акції «Знищимо суржик та ненормативну лексику» стало розуміння присутніми того, що при спілкуванні людина повинна підбирати слова,  цілеспрямовано й свідомо  а не пливти за течією – всі так говорять, значить суржик і є нашою рідною мовою. Мовою нації визначається його розвиненість, культурність. Усе це визначатиме образ і творчу спромогу України в сім’ї цивілізованих демократичних держав. Оволодіти бездоганною українською – складно, над цим доводиться працювати постійно. Наполегливо працювати. Колись Вольтер писав: всі основні європейські мови можна вивчити за шість років, а рідну мову доводиться вивчати все життя.




Коментарі