Лялькова вистава за мотивами казки "Ріпка"

У розмаїтті засобів впливу на формування особистості дитини важливе місце посідає театр. Це особливий - синтетичний вид мистецтва, який органічно поєднує в собі художнє слово, драматичну дію, поетику, живопис, музику та літературу. Він допомагає дитині глибше пізнати себе, внутрішній світ, спонукає її до самовдосконалення, викликаючи естетичні почуття та емоції в ходжі театралізованого дійства.
У рамках програми «Створюємо інноваційний культурний продукт» від «Українського культурного фонду» 18 жовтня для представників нацменшин учасниками лялькового театру «Ластівка» проведено показ лялькової вистави за мотивами казки «Ріпка».
Головна його мета – створити відповідні умови для вивчення української мови серед представників нацменшин, заохочення їх до вивчення, навчання та спілкування українською мовою у населених пунктах з компактним проживанням представників нацменшин.
Діти дуже люблять дивитися вистави лялькового театру. Він їм близький, зрозумілий, доступний. Однак не можна розглядати ляльковий театр тільки як розвага. Дуже важливо його виховне значення. Діти починають формувати ставлення до навколишнього, характер, інтереси. Умовність лялькового театру близька і зрозуміла дітям, вони звикли до неї у своїх іграх. Ось чому діти так швидко приєднуються до вистави: відповідають на запитання ляльок, виконують їх доручення, дають поради, попереджають про небезпеку і надають допомогу героям вистави.
Дітям все вдається: сприймати та переживати музику, грати на музичних інструментах, самореалізуватися в музичних іграх-драматизаціях. Гра у театрі - це творча рольова гра. Головним рушієм її стає прагнення дитини до нових стосунків із дорослими. Виступаючи у якійсь ролі, дитина діє в уявних умовах. Ляльковод одягає на руку ляльку - управляє нею, говорить за неї, стоячи за ширмою. Ця форма роботи дуже цікава і корисна. Такі покази глибше розвивають у дітей художні здібності, вчать їх розуміти і переживати зміст літературних творів. Граючи ними, діти придумують свої розповіді, що сприяє розвитку мови, творчих здібностей, умінню спілкуватись один з одним. Для дитини участь у драматизациях казок та театралізованих іграх завжди свято.





Коментарі