Районний конкурс серед представників нацменшин на предмет кращого знання української мови


«Хто любить, знає рідну мову, тому вона всміхнеться» – під таким девізом 22 жовтня у читальній залі Виноградівської ЦРБ відбувся районний конкурс серед представників нацменшин на предмет кращого знання української мови в рамках реалізації «Найміцніший кордон – державна мова» від Українського культурного фонду. Учасниками мовного турніру стали учні 5-7 класів, з числа яких були сформовані дві команди «Оберіг» та «Калина». 
Основна мета: повторити і закріпити знання української мови, усної народної творчості, збагачувати словниковий запас учнів; розвивати логічне та образне мислення, пам'ять, увагу, спостережливість, кмітливість; виховувати культуру мовлення, любов до рідної мови, бажання розмовляти рідною мовою, згуртованості та відповідальності за спільну справу, а також виявлення серед молоді справжніх знавців рідної мови. 
Ведуча конкурсу, керівник проекту Марушка М.В. закцентувала увагу на те, що цей захід ми присвячуємо рідній українській мові. Саме тій мові, якою ми розмовляємо, пишемо, читаємо. Адже, однією із найчисленніших мов слов’янського походження є саме українська мова, мова України, українського народу, наша рідна мова!
 Хороші знання учасники змагання виявили у таких конкурсах, як «Мовне асорті», «Словникар», «Скажи без затримки», «Читці», «Пісня – душа народу», «Конверт». Завдання для конкурсу розроблялися таким чином, аби перевірити знання мови на усіх її рівнях. Це дало змогу побачити культуру мовлення учасників, їхню ерудованість, словниковий запас та обдарованість. Найскладнішими для учасників стали конкурси «Цікавий наголос» (завдання: правильно наголосити слова), «Переговори сусіда» (зачитування скоромовок). Яскравим і незабутнім став конкурс «Народ сміється – душа радіє», де проявили талант у читанні гуморески та акторських здібностей.
У ході змагання підбадьорювали учасників піснею та віршами Дівчина-мова - Михайлянич Кароліна та Україночки  - Мирослава та Мар’яна Лемак.
Змагання завершилося підведенням підсумків усіх конкурсів компетентним журі у складі директора Виноградівської ЦБС – Вашкеба К.Г., вчителя української мови Осадча Н.М.  та бібліотекаря Виноградівської гімназії  - Довжанин Г.Ю., яким було визначено переможців конкурсу - команда «Калина», також у ході змагання журі відзначили заохочувальними призами найактивніших учасників.
В цілому районний конкурс на кращого знавця української мови пройшов дуже насичено та цікаво. Учасники дізналися багато нової інформації, перевірили та збагатили власні знання рідної мови, виявляли надзвичайну активність та зацікавленість,  отримали багато позитивних емоцій. По завершенню заходу конкурсанти смакували фруктами та солодощами.




















Коментарі