Фестиваль національних спільнот "Простір єдності"


«За міжнаціональну злагоду та порозуміння»
під таким девізом 25  жовтня 2019-го  на центральній площі міста був проведений  фестиваль національних спільнот “Простір єдності”. Організаторами  заходу  стали працівники  публічних  бібліотек Виноградівської РЦБС в рамках реалізації грантового проекту від Українського культурного фонду. «Найміцніший кордон –державна мова»           
Організатори в креативний спосіб зайнялись популяризацією звичаїв та традицій національностей, що проживають на території Виноградівщини , створили  неформальну міжкультурну комунікацію, презентували творчі надбання багатонаціональної  Виноградівщини.
Для втілення такої ідеї міська площа була  розподілена  на тематичні локації:
Презентація багатонаціональної Виноградівщини;
Етно-дефіле національних костюмів;
Фуд-корт національних страв району «Міжнаціональний пікнік єдності»;
Інформаційна зона «Книжковий простір єднання»; 
«Кіндерляндія» зона дитячого дозвілля;
Майстер класи, інтелектуальні ігри та розваги;
Фейс арт;
Фотозона.
Окремою родзинкою стала вистава лялькового театру «Дзвіночок». –керівник завідуюча бібліотекою-філією с. Нове Село Молнар М.Г.
Тож, всі вікові категорії учасників фестивалю мали свої вподобання, цікавинки, розваги…
Впродовж заходу інформаційну складову, що  озвучували  ведучі розбавляли інтелектуальні ігри, танці, співи, читання віршів, куштування національних блюд  району, смаколиків. Під час фестивалю звучали українські, угорські словацькі, румунські пісні,закарпатські коломийки від директорів БК с. Черна Пантьо Марти , с.Нове Село Баторі Лівії, художнього керівника міського будинку культури Гудачок Тетяни.  І ін .
В загальному тривалий фестивальний марафон розкрив колорит багатонаціонального Закарпаття, зокрема Виноградівщини від одягу до гастрономії. Зважаючи на те, що Закарпаття межує аж з чотирма країнами Євросоюзу: Польщею, Словаччиною, Угорщиною і Румунією бібліотекарі підкреслили:
«Ця  зустріч в черговий раз нагадує нам, що Європа починається не за кордоном України, вона починається у серці кожного українця. І ми   члени європейського співтовариства. Сьогодні особливо важливим є утвердження в суспільстві найвищих цінностей задля духовної і національної єдності, забезпечення поваги та толерантності, спонукання кожного з нас до особистої відповідальності змінювати себе і власну державу»
Даний фестиваль – це нагода ще раз озирнутися на пройдений в історії шлях, зафіксувати портрет європейського міста на зламі тисячоліть. Адже історія, як виявляється, калейдоскопічна і швидкозмінна. І Виноградів  початку ХХІ століття кардинально відрізняється від міста навіть піввікової давності (архітектурою, промисловістю, природою…).  Тому так важливо зберегти найприкметніші досягнення нашого покоління, яке робить свій внесок у формування європейського обличчя Виноградова, що розташоване у найзахіднішій частині Європейської України – Закарпатті.
     Даний фестиваль  довів, що Закарпаття унікальний куточок України, Недарма є приказка:  «Хто не побував на Закарпатті – той не бачив України і не побував у центрі континентальної Європи».  Бо саме на Закарпатті,  поблизу села Ділове, Рахівського району, знаходиться географічний центр континентальної Європи. Напис латиною на мармуровій дошці повідомляє, що в цьому місці перетинаються умовні лінії, які з’єднують найвіддаленіші пункти нашого континенту.
Фестиваль засвідчив  , що Закаpпаття – відчинені ворота до чотирьох держав європейського союзу, вдало розміщене перехрестя торгівельних і економічних шляхів. Завдяки економіко-географічному положенню область завжди була територією стратегічного державного значення. Продовж віків край належав різним імперіям, але в усі часи був толерантним і шляхетним де вільно і дружно проживали представники багатьох національностей.
Даний фестиваль  акцентував увагу на наступному – на Закарпатті проживають представники понад 30 релігійних конфесій і 100 національностей, вдало сполучились представники східної і західної культур. Тому місія Закарпаття у процесах транскордонного співробітництва є особливою.
Учасники, гості, вільні споглядачі, перехожі стали частиною фестивалю – єдиним спільним, своєрідним прототипом єдності. Адже ми знайшли себе не тільки на спільній території проживання, що ділимо, ми знайшли себе в культурі, звичаях, традиціях, уподобаннях, їжі, цілях, бажаннях…
Отже мета заходу  підтвердила себе: популяризація культури, звичаїв та традицій різних народів, неформальна міжкультурна та міжрелігійна комунікація, презентація творчих надбань Виноградівщини за для спільності, за для об’єднання.
Заключною точкою фестивалю «Простір єднання» став флешмоб «Танець єднання» участь у якому взяли представники багатонаціональної  Виноградівщини .








Коментарі